Over de auteur

Dag beste lezer,

Ik ben Ivon, een 39 jarige Brabantse van oorsprong. Van functioneel analfabeet ben ik uitgegroeid naar auteur van de columns op deze website. Het schijven en daarmee vertellen over de dingen die me raken en geraakt hebben geven een klein inkijkje in mijn verdriet, frustraties, verwondering en mijn blik op de wereld.

Door een bindweefsel aandoening (het Ehlers Danlos syndroom) is mijn leven soms net iets anders gelopen dan ik misschien had gehoopt of zou willen. Ondanks mijn grote leerachterstand durf ik nu wel te zeggen dat ik trots ben op mezelf en op wat ik bereikt heb. Mijn leraren op de middelbare school hebben me toendertijd een verklaring voor dyslexie gegeven. Mijn mening? Ik had gewoon een flinke leerachterstand. Er is eens uitgerekend dat ik op de basisschool gemiddeld 2 van de 5 schooldagen in de week miste door ziekenhuis bezoeken maar ook door het ziek thuis zijn. Pas jaren later, rond mijn 23ste, heb ik mezelf op mijn manier leren lezen en schrijven. Het is misschien nog niet altijd helemaal correct maar ik leer steeds bij.

Omdat ik het zo slecht kon, had ik een enorme hekel aan lezen. Wanneer ik in de schoolbieb een boek moest uitzoeken, koos ik altijd het dunste boek met de meeste plaatjes.

Toen ik jaren later mijn toenmalige partner boeken zag lezen, wilde ik dat ook kunnen. Ik zag zijn ontspanning en plezier in het lezen. Bij de plaatselijke bibliotheek sloot ik een lidmaatschap af en ik wist niet wat me overkwam, ik vond het leuk het rond neuzen tussen al die boeken. In het begin koos ik vooral informatieve boeken en reisgidsen. Dat waren de boeken waar vooral veel plaatjes in stonden. Het internet had ik nog niet zo ontdekt en met die reisgidsen van de bieb ging er letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open. De verwondering over de mooie foto’s in die boeken, spoorden me aan om te lezen wat er bij die plaatjes stond. Er zat geen dwang achter, ik kon het op mijn eigen tempo doen en het was mijn eigen keuze om dat boek open te slaan. Het was een soort reis, een taal en wereldreis door de bieb.

Het liefste zou ik alleen maar over leuke dingen schrijven, alhoewel ik merk dat ik blijkbaar beter schrijf als het me diep raakt of geraakt heeft. Het helpt me om mijn frustraties en verdriet te verwerken door erover te schrijven. Met mijn verhalen hoop ik te inspireren, positieveren en om bewustzijn te creëren. Omdat het leven je niet altijd brengt wat je verwacht of hoopt en dat het leven niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Veerkrachtig zijn kun je niet leren, veerkrachtig wordt je, veerkracht ontstaat door vechtlust.


Wil je reageren? Dat kan door een mailtje te sturen naar info@chickonwheelzz.nl

Alle teksten, foto’s en afbeeldingen op deze website zijn eigendom van Ivon van Rijthoven tenzij anders vermeld. Alle teksten, foto’s en afbeeldingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd. Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze materialen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van Ivon van Rijthoven. Het plaatsen van een link naar deze website is wel toegestaan.